» Trabanttal járni érdemes……?

Hatóanyag család útra kel. 1. rész

Kozmetikus pályafutásom alatt, melyben lassan én is veteránnak számítok a magam 20 évével, megértem néhány hatóanyag-beviteli eljárás, technika bevezetését.
Rég megfogalmazódott bennem a szándék, hogy laikusok számára is érthető nyelven írjak ezekről az eljárásokról. Miért? Mert sok ismerősöm költött sok pénzt otthoni csoda galván készülékre. Mert engem is sok forgalmazó, kolléga próbált meggyőzni egy-egy elavultabb technika létjogosultságáról. Mert talán te is kedves olvasó könnyebben eligazodsz majd a jövőben a gépes kezelések hatékonyságát illetően.

Tanulókoromban iontoforézissel dolgozott vidéki mesterem, így én is ezt ismertem meg elsőként. Kezdő kozmetikusként már az autopolár áramformával működő iontoforézis gépet használhattam, amely megkímélte vendégeim a galván áram kellemetlen hatásaitól. Aztán jött nagy örömünkre az ultrahangos készülék, és néhány éve az elektroporáció, vagy elterjedtebb nevén a tű nélküli mezoterápia. Hogy mi a különbség a három hatóanyag mélyebb bejutását szolgáló technológia között? Nézzük akkor!

Mit is tud a galván árammal történő iontoforézis?

A galván árammal működő iontoforézis manapság elavult technológiának számít, bár sokan alkalmazzák még hatóanyag bejuttatására. Egyes kozmetikai cégek saját termékeikhez készítettek galván készüléket. Egyes típusokat a kezelés közben kell a kozmetikusnak használnia (különben nem jogosult a termék használatára), de vannak készülékek, amelyek segítségével az otthoni bőrápolást lehet kiegészíteni. Az adott cégek „csoda” szintjén emlegetik kozmetikai készüléküket, pedig véleményem szerint összességében arról van szó, hogy intenzív hatóanyag bevitel történik, amely bármely galván készülékkel elérhető.

A galván áram hatására olyan vízben oldódó hatóanyagok vihetőek be a bőrbe, amelyeket negatív és pozitív ionokra szét lehet választani. A galván áram hatására az azonos töltésű ionok elindulnak az ellenkező töltésű pólus felé. Ez az ionvándorlás maga az iontoforézis. Tehát van 2 pólus a kezelés folyamán, az anód és a katód, és attól függően milyen töltésű a hatóanyag, olyan töltéssel viszem be a bőrbe. Természetesen elengedhetetlen, hogy a bejuttatásra váró anyagról pontosan tudja a szakember, hogy milyen töltésű ionokat tartalmaz. Ezért javasolja, pl. egy magas árfekvésű kozmetikumokat terjesztő cég is galván készülékéhez a saját hatóanyagot. Egyrészt persze biznisz, másrészt az az anyag biztosan alkalmas a galván kezelésre. Persze ez nem jelenti azt, hogy mást nem lehetne még használni! Nem korszerű ez az eljárás, mert kizár egy sor olyan krémet, hatóanyagot, amely zsírtartalma miatt nem alkalmas erre a hatóanyag-beviteli eljárásra. (zsíros anyagok nem oldódnak vízben, nem választhatóak ionokra)

Miben más az autopolár áramformával végzett iontoforézis?

A galván áramnak sajnos vannak kedvezőtlen hatásai a szervezetre! Megváltoztatja a bőr sejtjeinek töltését, ami miatt bizonyos kezelési idő után a sejtek taszítani kezdik a bevitt anyagot. A galván áram csípő hatása kellemetlen, a bőr szöveteiben ugyanúgy ionvándorlást okoz, ahogy a hatóanyagnál teszi ezt. Az utóbbinál ez a cél, a szövetben nem feltétlen! A bőr pH-ja eltolódik, az anódon savak, a katódon lúgok vállnak ki, ami az iontoforézis nemkívánatos hatása. A galván áram a bőr kivörösödését is okozza, ezért hajszálér tágulatos bőrre, rozáceára nem alkalmazható. Az autopolár egy módosított áramforma, amely megakadályozza a sejtek töltésének megváltozását, megakadályozza a bőr pH-jának eltolódását. Nem pirul ki az arc tőle, nincs áramérzet a kezelés közben. Viszont a hatóanyagok korlátozott számban állnak rendelkezésünkre.

És miért a Trabant? Had szemléltessem a mondanivalóm egy hétköznapi történettel!
Képzeld el, hogy campingezni indulsz a tengerpartra. Szükséged lesz néhány dologra! Nem mindegy, hogy egy Trabantba tuszkolod a holmid, és azzal pöfögsz odáig, vagy mondjuk egy Opel kombi mellett döntesz. Ha bérelhetsz egy gyönyörű Mercedes lakóbuszt, több mindent magaddal vihetsz, nagyobb holmik is beférnek, és gyorsan, kényelmesen jutsz el a célig!

Tehát ma Hatóanyag család Trabanton közlekedett. A következő részben mesélek majd Opel kombin történő utazásukról!

Leave a Reply