» Tényleg cellulitiszed van?

A XXI. század elején már minden nő felismeri, diagnosztizálni tudja saját vagy más hölgyek narancsbőrét. Másoké persze nem érint annyira rosszul, mint sajátunk, ebben ugye egyet értünk! Viszont még mindig sokan tévesen nevezik cellulitisznek narancsbőrük. Nemcsak laikusok körében. Tisztázzuk, hogy mit takar az elnevezés egész pontosan!


Mi is a cellulitisz valójában?
cellulitisz

A cellulitis a kötőszövet gyulladása a bőr irha rétegében és a bőraljában. A gyulladásokra jellemző celsusi négyes tünetet, a tumort, dolort, calort, rubort (daganat, fájdalom, hő és vörösség) produkálja. A bőr normál flórájában megtalálható Staphylococcus, illetve Streptococcus baktériumok okozzák úgy, hogy ezek a baktériumok a bőrön keletkezett sérülésekbe bejutva gyulladást váltanak ki. A test bármely részén kialakulhat, rovarcsípések, pókcsípések, vízhólyag, tetoválás, harapás, ekcéma, furunkulus, kábítószer befecskendezés helyén. A cellulitisz lázzal járhat, antibiotikumos kezelést igényel. Súlyos esetekben akár 6 hónapig is elhúzódhat a gyógyulás. A cellulitisznek csupán etimológiailag van köze a cellulithoz!

cellulitisz

A cellulit vagy más néven narancsbőr a salakanyagok, a nyirok felhalmozódása az irharétegben, a bőraljában. A zsírszövetben és a kötőszöveti rostokon, illetve a rostok között lerakódott salakanyagok a környező szövetekből magukhoz vonják a vizet, amely ödémát okoz.
Hason, fartájékon, combon, felkaron alakulhat ki, az esetek nagy százalékában a hölgyeknél. Kialakulásában nagy szerepet kap a női nemi hormon, az ösztrogén, így a vékony testalkatú hölgyeken is előfordulhat, bár a nőies nőket jobban sújtja. Az ösztrogén hatására a bőralja zsírszövetében a zsírsejtek megnövekednek, gátolják a mikrokeringést, az adott testtájon romlik a bőr szöveteinek vér-, és nyirokkeringése, így az anyagcseréje is.
A cellulitot okozhatja továbbá öröklött tényező, hormon zavar, öregedés, helytelen táplálkozás, mozgásszegény életvitel, kevés folyadékbevitel. Ülőmunkát végzőknél gyakori jelenség, mert a nyirokerek a láb 45 fokos szöge miatt nem képesek tökéletesen elszállítani a salakanyagot. A szív, a keringésjavító és a hormontartalmú gyógyszerek is előidézik, rontanak állapotán. A cellulit kezelések célja a zsír bontása, a vér-, és nyirokkeringés javítása, a salakanyagok kiürítése a szervezetből. Kozmetikusunkhoz tehát az utóbbi elváltozás esetén forduljunk! A cellulit súlyosnak korántsem mondható, esztétikai szempontból viszont mindenképp kezelést igényel. Eredmény eléréséhez nem kell más csak türelem, kitartás és némi készpénz.

Leave a Reply